XXX A FRoSTA az Ön telephelyén is elérhető.

A FRoSTA és a biológiai sokszínűség

Biodiverzitás.

Most elmeséljük neked, hogyan hoztunk létre az érintetlen természethez hasonló területet 100 000 m2-en! Mivel a FRoSTA számára a biodiverzitás igazi szívügy, ezért úgy döntöttünk, hogy komoly lépéseket teszünk a biológiai sokféleség védelme érdekében. Szeretnénk, ha az unokáink is élvezhetnék az ízletes, tápláló zöldségek ma elérhető, gazdag választékát!

Mi az a biodiverzitás?

Röviden biológiai sokféleség. Pl. a természeti környezetünk fontos részei a vizes élőhelyek és a vadvirágos rétek. A virágos területek azért nagyon fontosak, mert tökéletes élőhelyet jelentenek a vadméhek és más rovarok számára, a vizes élőhelyek pedig a vízimadaraknak kínálnak nagyszerű telelő- és pihenőhelyet.

Az érintetlen természethez hasonló területek elősegítik a biodiverzitás, azaz a biológiai változatosság megőrzését, mivel számos állatfaj számára biztosítanak menedéket és fészkelőhelyet.

Miért olyan fontos nekünk ez a kérdés?

Környezetünk a különböző fajok és ökoszisztémák sokféleségének, más szóval a biodiverzitásnak köszönhetően működhet fenntartható módon. A rovarok a biológiai változatosság kirakósának kulcsfontosságú darabjai. Ők testesítik meg minden ökológiai folyamat alapját: beporoznak, kártevőt irtanak, és szerves hulladékot bontanak.

A poszméhek, a szöcskék, a méhek és a pillangók esetleges kihalása Földünk teljes ökoszisztémáját megrengetné, és jóvátehetetlenül negatív hatással lenne életünkre és ételünkre egyaránt.

Küldetésünk

Aktívan akarjuk támogatni a szorgalmas rovarokat! Elköteleztük magunkat a környezetvédelem mellett, és olyan megoldásokat keresünk, amelyek valóban hatékonyak.

Érdemes tudni, hogy a mezőgazdasági termények 66%-át rovarok porozzák be. A mezőgazdaság azonban – sok más tényezővel együtt – sajnos a biodiverzitás csökkenésének egyik fő okozója. Minél intenzívebben műveljük a termőföldet, annál kisebb a talajban élő organizmusok száma és fajgazdagsága.

A növényvédő szerek térhódítása jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a talaj biodiverzitására. Hatékonyan távol tartják ugyan a kártevőket, de közben sajnos káros hatással vannak a táplálékláncra és a többi élőlényre, szóval ez egy természetellenes gazdálkodási forma.

Annak érdekében, hogy csökkentsük a rovarirtó szerek használatát, az általános jogszabályi előírásoknál szigorúbb elvárásokat fogalmaztunk meg beszállítóink felé. Növényi alapanyagaink esetében csak a törvényileg megengedett növényvédőszer-maradványérték egyharmadát engedélyezzük.

Természetközeli terület létrehozása 100 000 m²-en

Ezt a célunkat 2021 végéig szeretnénk teljesíteni.

Minden termelési és gyártási helyszínünkön aktívan hozzájárulunk a biodiverzitáshoz. Eddig jól haladunk, 2020 nyarának végére már elértük a kitűzött cél 45%-át! Eddig ezeken a településeken tettük aktív lépéseket:

Bremerhaven:

  • 3 hektár vadvirágos rétet gondozunk és
  • 1,5 hektárnyi vizes élőhelyet állítottunk vissza igazi természeti környezetté
  • célunk további 5 hektár vadvirágos rét létrehozása 2021 végéig

Rheinthal:

  • itt 2 ha vadvirágos rétet kezelünk

Hamburg:

  • vadvirágos ládákat helyeztünk ki az irodaépület tetejére
  • létrehoztunk egy rovarhotelt is

Kövesd rovaros kalandunkat az Instagramon vagy a Facebookon, és járulj hozzá aktívan te is a biológiai sokféleség védelméhez!