XXX A FRoSTA az Ön telephelyén is elérhető.

Biológiai sokféleség – itt az ideje, hogy visszaadjuk, amit kölcsönvettünk . 

kkucharski 11.07.2022
0 Hozzászólások

Tudjuk, hogy az intenzív földművelés a bioldiverzitás csökkenésének egyik fő oka. A faji sokféleség és a talajban élő orgnizmusok jelenléte drasztikusan csökken, éppen a zöldség- és gyümölcs termesztésben alkalmazott nagy mennyiségű növényvédő szerek miatt. A biológiai sokféleség csökkenése már a természetvédelmi területeken is érzékelhető.  

Ezért kötelességünknek érezzük, hogy az ökoszisztéma faji sokféleségének védelmével kapcsolatos intézkedéseket alkalmazzunk. A fogyasztókat is folyamatosan tájékoztatjuk a környezetvédelmi kérdésekről – nemcsak Lengyelországban, hanem az összes országban, ahol a FRoSTA jelen van.  
 

Térjünk a tárgyra … 

Az egyik legfontosabb alapelvünk, hogy minimalizáljuk a zöldségfélék hagyományos termesztése során felhasznált növényvédő szerek mennyiségét. A termesztőkkel együttműködve úgy döntöttünk, hogy a növényvédőszer-felhasználás határértékét a törvény által előírt szint 2/3-ra csökkentjük. Ugyanakkor rendszeresen auditáljuk beszállítóinkat, hogy megbizonyosodjunk arról, betartják-e az irányelveinket.  

A növénytermesztő területeink nagy része Németországban található, ezért úgy döntöttünk, hogy a régi mezőgazdasági területeken, amelyeket már nem használunk, visszaállítjuk az eredeti természetes állapotot. Ezeken a területeken virágos réteket és vizes élőhelyet hozunk létre, amelyek ismét élőhelyet biztosítanak rovaroknak, madaraknak, kisebb rágcsáló állatok számára. Így visszadunk a természetnek egy darabot abból, amit az évek során elvettünk tőle.  

Legyünk méhbarátok! 

A “beporzók” rendkívül fontos szerepet töltenek be a biológiai sokféleség láncában. A virágos rétek megteremtésével méhlegelelőt teremtünk a méheknek.  

 FRoSTA kaptárakat állítottunk fel egy megbízható méhészetben Bydgoszcz város közelében és egész évben nagy figyelemmel kisérjük a méhek életét és a karbantartjuk a kaptárakat. 

A méhek jólétéért teszünk olaszországi központunkban is. Együttműködünk egy ökológusokból álló egyesülettel – a Legambiente-vel -, és a  “Mentsük meg a királynőt” 😊 elnevezésű oktatási kampányt szerveztünk meg. Közép-Olaszországban – a 2016-os földrengés által súlyosan érintett területeken – 50 kaptárt adományoztunk öt ökológiai méhészetnek.  

De vajon van-e ennek valódi hatása?  

Szeretjük minden tevékenységünket mérni, ezért tervezzük az együttműködést a “BioVal – Biodiversity Valuing & Valuation” kutatási programmal. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy ne csak a természeti környezetről gyűjtsünk adatokat, hanem a mezőgazdasági területeinket is tanulmányozhassuk. Szeretnénk, ha az itt szerzett kutatási eredmények a jövőbeni üzleti döntéseink alapját képeznék.  
 

A biológiai sokféleség természetesen nemcsak a szárazföldön érvényesül.  

A tengerek, óceánok ökoszisztémája ugyanolyan fontos, ezért a halnyersanyagok beszerzésekor  
ügyelünk arra, hogy a FRoSTA-ná felhasznált halak fenntartható, felelősségteljes, minősített halászatból származzanak, olyan cégektől, akik ügyelnek a túlhalászásra, nem veszélyeztetik túlhalászással egyes halfajok fentmaradását. Ennek érdekében szorosan együttműködünk az MSC-vel (Marine Stewardship Council), amely tanúsítja és rendszeresen ellenőrzi az ökoszisztémát nem károsító halászatokat és tanusítvánnyal látja el őket. FRoSTA termékekben kizárólag MSC tanúsítvánnyal rendelkező halászatokból származó halakat talál.  

Mi nem állunk le, új kihívások éltetnek! 

A termelési lánc minden egyes lépcsőjéhez újból és újból visszatérünk, egyre korszerűbb megoldásokat fejlesztünk ki. Szeretnénk pozitív hatást gyakorolni a környezetre és segíteni a környezettudatos gondolkodásmód kialakításában. Nyitottak vagyunk minden javaslatra. Kérjük, kövessen minket a közösségi médiában és fejtse ki gondolatait a cikkhez fűzött hozzászólásokban. Véleményére kiváncsiak vagyunk! 

0 Hozzászólások

Hozzászólás elküldése


Az e-mail-címe nem kerül nyilvánosságra. Kérjük, töltse ki az összes kötelező mezőt (*).

Tudomásul vettem az adatvédelmi irányelveket. Egyetértek azzal, hogy adataimat a velem való kapcsolatfelvétel és a lekérdezések céljából tárolják.