XXX A FRoSTA az Ön telephelyén is elérhető.

Lépj be a tészták “világába”!  

Martyna Mleczak 14.05.2022
0 Hozzászólások

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és szinte mindenki szereti. Gondolkodott már azon, hogy miért van ennyi tésztaféle? Egyáltalán honnan származik? Mi elmagyarázzuk!  

Olaszország – a tésztafélék hazája. Biztos vagy benne?  

Ez talán az egyik legelterjedtebb tévhit a tésztával kapcsolatban. A jelenlegi ismeretek szerint a tészta valójában kínai találmány. Eredete a Távol-Keletre vezethető vissza  több mint 2000 évvel ezelőtti időre. A 13. században Marco Polo olasz felfedező ette meg az első adag tésztát ázsiai útja során , majd vitte haza hazájába. Ott aztán az évszázadok során a legkülönfélébb olasz tésztákat alkották meg.  

A tésztafélék változatossága.  

A klasszikus tészta általában durumbúzadarából, konyhasóból és vízből áll. De recepttől függően a  tésztáknak végtelen formája létezik – hosszú, rövid, széles, lapos, durva, sima, töltött vagy töltetlen. Állítólag több száz fajta létezik szerte a világon.  

A sokféleség oka nem maga a tészta, hanem az, hogy milyen szósz van hozzá. Az olaszok esküsznek rá, hogy minden szószhoz van egy tökéletes tésztatípus. Általában a nagyobb méretű tészták az igazán krémes, gazdagabb mártásokhoz illenek a legjobban, a vékonyabbak pedig a könnyebbekhez.  

Hogyan válasszuk ki tehát a megfelelő tésztaszószt? Segítünk!  

Penne: 
Ez egy népszerű csőtészta, amely üreges részésnek köszönhetően könnyen magába szívja a gazdagon krémes szószokat, például a húsos vagy zöldséges szószokhoz ezt használják. Nevét alakjáról kapta, mivel az olasz “penne” szó jelentése “tollak”. Amerikai változata (az úgynevezett Mac and Cheese) krémes sajtmártással világszerte nagy hírnévnek örvend.  

Tagliatelle:  
Hosszú és lapos szalagok, amelyek az olaszok egyik kedvenc tésztatípusa. Durva felületük miatt jól illenek a húsmártásokhoz és ragukhoz. Ezért a klasszikus olaszországi bolognai mártás a legjobban a tagliatelle-hez illik.  

Pappardelle:  
Lapos, legalább 1 cm széles szalag tészta, amelyet hagyományosan “fészek” formába göngyölítve tálalnak. Intenzív köretek – hús, vad, gomba – különösen jól illenek hozzá.  

Tortellini:  
Kicsi, kerek gombócszerűségek különféle töltelékkel, hússal, zöldséggel pl. spenóttal, vagy sajttal. Ez a kifejezés szó szerinti fordításban “kis süteményt” jelent. A tortellini kitűnő, tejszínes krémmártásban vagy vegetáriánus ételek részeként is.  

Cannelloni: 
Vastag cső alakú tésztaféle, amelyet általában darált hússal, ricottával, spenóttal stb. töltenek meg. Van hogy paradicsomszósszal és besamellel öntik le és megsütik. 

Farfalle: 
Rövid, széles tészták, amelyek alakjukkal és cakkos szélükkel pillangóra vagy masnira emlékeztetnek. Különösen népszerűek a gyerekek körében, tökéletesen illenek sima paradicsomos vagy bolognai mártáshoz.  

Fusilli:  
Neve a „fuso”, azaz orsó szóból származik. Alakját a három, spirálisan egymásra sodortság adja meg, s eme kialakítottságnak köszönhetően minden fajta szószt jól magában tart. Tökéletes tésztasalátákhoz. 

Spagetti:  
Ezek a hosszú, vékony és kerek tészták természetükből adódóan jól illenek a könnyű szószokhoz vagy például a pestóhoz.  

Tésztatípusok a FRoSTA-ban. Vajon melyik a kedvenced? Több fajta közül választhatsz! 

A népszerű Ázsiai wok ételünk vékony szalagos tésztával készült, amelynek egyik összetevője a tojás. Ez a tészta jól illik csirkéhez és zöldséghez, valamint könnyű, szójaszósz alapú mártáshoz is.  

A tészta egy másik variációja a nudli, amelyet a klasszikus Közép-Európai konyha ízét hordozó Nudli csirkével termékünkben talál meg. 

Egy másik különlegességünk, a Lazacos tészta – a finom spenótos tagliatelle egyedülálló kombinációja a lazaccal, finom kapros mártásban.  

Azt is fontos elmondanunk, hogy a FRoSTA saját tésztagyárral büszkélkedhet, ahol  eredeti olasz tésztagéppel dolgozunk. Így pontosan tudjuk, hogy a legjobb az egyszerű, klasszikus összetétel, vagyis csak a durumbúzaliszt és a víz, a tojásos tésztáknál pedig a tojás cask a szabad tartású tyúkoktól származik. 
Mi is hiszünk abban, hogy a friss tészta a legjobb, éppen ezért csak ezzel dolgozunk. És mivel nem használunk száraztésztát, rengeteg energiát is megtakarítunk, hiszen a hosszadalmas szárítási folyamatra nincs szükség. Tésztáinkat az elkészítésük után, felszeletetljük, formázzuk, majd rögtön lefagyasztjuk, így  egyedi ízüket megtartják.  

Hozzászólások

Hozzászólás elküldése


Kérjük, töltse ki az összes (*)-gal jelölt mezőt. Az Ön e-mail címe nem kerül nyilvánosságra. Ha megadja a nevét, az nyilvánosan megjelenik az értékelése mellett.

Tudomásul vettem az adatvédelmi irányelveket. Egyetértek azzal, hogy adataimat a velem való kapcsolatfelvétel és a lekérdezések céljából tárolják.