XXX A FRoSTA az Ön telephelyén is elérhető.

Biológiai sokféleség – itt az ideje, hogy visszaadjuk, amit kölcsönvettünk . 

Martyna Mleczak 09.03.2022
0 Hozzászólások

Tudjuk, hogy az intenzív földművelés a bioldiverzitás csökkenésének egyik fő oka. A faji sokféleség és a talajban élő orgnizmusok jelenléte drasztikusan csökken, éppen a zöldség- és gyümölcs termesztésben alkalmazott nagy mennyiségű növényvédő szerek miatt. A biológiai sokféleség csökkenése már a természetvédelmi területeken is érzékelhető.  

Ezért kötelességünknek érezzük, hogy az ökoszisztéma faji sokféleségének védelmével kapcsolatos intézkedéseket alkalmazzunk. A fogyasztókat is folyamatosan tájékoztatjuk a környezetvédelmi kérdésekről – nemcsak Lengyelországban, hanem az összes országban, ahol a FRoSTA jelen van.  
 

Térjünk a tárgyra … 

Az egyik legfontosabb alapelvünk, hogy minimalizáljuk a zöldségfélék hagyományos termesztése során felhasznált növényvédő szerek mennyiségét. A termesztőkkel együttműködve úgy döntöttünk, hogy a növényvédőszer-felhasználás határértékét a törvény által előírt szint 2/3-ra csökkentjük. Ugyanakkor rendszeresen auditáljuk beszállítóinkat, hogy megbizonyosodjunk arról, betartják-e az irányelveinket.  

A növénytermesztő területeink nagy része Németországban található, ezért úgy döntöttünk, hogy a régi mezőgazdasági területeken, amelyeket már nem használunk, visszaállítjuk az eredeti természetes állapotot. Ezeken a területeken virágos réteket és vizes területeket hozunk létre, amelyek ismét élőhelyet biztosítanak rovaroknak, madaraknak és kisebb rágcsáló állatok számára. Így visszadunk a természetnek egy darabot abból, amit az évek során elvettünk tőle.  

Legyünk méhbarátok! 

A “beporzók” rendkívül fontos szerepet töltenek be a biológiai sokféleség láncában. A virágos rétek megteremtésével méhlegelőt teremtünk a méheknek.  

 FRoSTA kaptárakat állítottunk fel egy megbízható méhészetben, Bydgoszcz város közelében és egész évben nagy figyelemmel kisérjük a méhek életét, illetve karbantartjuk a kaptárakat is. 

A méhek jólétéért teszünk olaszországi központunkban is. Együttműködünk egy ökológusokból álló egyesülettel – a Legambiente-vel és a  “Mentsük meg a királynőt” elnevezésű oktatási kampány részesei lettünk. Közép-Olaszországban, a 2016-os földrengés által súlyosan érintett területeken, 50 kaptárt adományoztunk és helyeztünk el öt ökológiai méhészetnek.  

De vajon van-e ennek valódi hatása?  

Szeretjük minden tevékenységünket mérni, ezért tervezzük az együttműködést a “BioVal , Biodiversity Valuing & Valuation” kutatási programmal. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy ne csak a természeti környezetről gyűjtsünk adatokat, hanem a mezőgazdasági területeinket is alapostan tanulmányozhassuk. Szeretnénk, ha az itt szerzett kutatási eredmények a jövőbeni üzleti döntéseink alapját képeznék.  
 

A biológiai sokféleség természetesen nemcsak a szárazföldön érvényesül.  

A tengerek, óceánok ökoszisztémája ugyanolyan fontos, ezért a halnyersanyagok beszerzésekor  
ügyelünk arra, hogy a FRoSTA-ná felhasznált halak fenntartható, felelősségteljes, minősített halászatból származzanak, olyan cégektől, akik ügyelnek a túlhalászásra, nem veszélyeztetik egyes halfajok fentmaradását. Ennek érdekében szorosan együttműködünk az MSC-vel (Marine Stewardship Council), amely tanúsítja és rendszeresen ellenőrzi az ökoszisztémát nem károsító halászatokat és tanúsítvánnyal látja el őket.
A FRoSTA termékekben kizárólag MSC tanúsítvánnyal rendelkező halászatokból származó halakat talál.  

Mi nem állunk le, új kihívások éltetnek! 

A termelési lánc minden egyes lépcsőjéhez újból és újból visszatérünk, egyre korszerűbb megoldásokat fejlesztünk ki. Pozitív példát szeretnénk mutatni a környezetünknek, ezáltal segíteni őket a környezettudatos gondolkodásmód kialakításában. Nyitottak vagyunk minden javaslatra.
Kövess minket a közösségi médiában és fejtsd ki gondolatait a FRoSTA blogban a weboldalunkon. Véleményére kiváncsiak vagyunk! 

Hozzászólások

Hozzászólás elküldése


Kérjük, töltse ki az összes (*)-gal jelölt mezőt. Az Ön e-mail címe nem kerül nyilvánosságra. Ha megadja a nevét, az nyilvánosan megjelenik az értékelése mellett.

Tudomásul vettem az adatvédelmi irányelveket. Egyetértek azzal, hogy adataimat a velem való kapcsolatfelvétel és a lekérdezések céljából tárolják.